Jasno je što radi HDZ, ali ovo što rade Pupovac i Štromar sto puta je ljigavije

Foto: Index/Pixsell/Željko Gašparović
Foto: Index/Pixsell/Željko Gašparović

SADA je stvar posve jasna – Ministarstvo uprave omogućilo je HOS-ovcima da registriraju udrugu, odnosno grb u kojem stoji “Za dom spremni”. Kada je Ministarstvo uprave, nakon što je predmet par godina držalo u ladici, taj poglavnikov pozdrav svojim “mišljenjem” de facto legaliziralo – počelo je premještanje sporne ploče iz Jasenovca u Novsku. U datum se poklapaju oba događaja, pa je očito u pitanju dogovor vlade i udruga HOS-a.

Oko HDZ-a sve je također jasno – sve će napraviti da ostanu na vlasti, pa i nadugo raspravljati sa svakom strankom, pokretom i udrugom koji im mogu pomoći u opstanku na vlasti, a ovo je bio neki sitni dogovor po principu “vi dozvolite da maknemo ploču, mi dozvoljavamo da upišete grb kakav već je”. No, što je s onima koji su rekli da pozdrav “Za dom spremni!” neće trpjeti, odnosno s onima koji su rekli da to nikako nije prihvatljivo, a sudjeluju i omogućuju opstanak vlasti koja je taj pozdrav de facto legalizirala?

Ako je tu netko licemjeran i lažljiv, onda to nije HDZ, nego oni koji HDZ-u omogućavaju ovakvo ponašanje, a rekli su da ga neće trpjeti. Ako je netko ovdje licemjeran, lažljiv i politički odvratan, onda su to SDSS i HNS.

Podsjetimo se – komentirajući prije par dana najavljena rješenja za skidanje sporne ploče s pozdravom “Za dom spremni”, koju su postavili veterani Domovinskog rata u Jasenovcu, Pupovac je ocijenio kako “nije dovoljno da se samo Jasenovac izuzme” jer je “ustaški pokret djelovao na prostoru cijele Hrvatske”. Nadalje je rekao: “Taj ustaški pozdrav ne bi trebao imati pravo građanstva nigdje u Hrvatskoj”.

Taj “ustaški pozdrav”, da citiramo Pupovca, sada ima pravo građanstva – uredno je Ministarstvo uprave napisalo, ovjerilo i potpisalo kako je taj pozdrav sasvim u skladu s pravilima. Ministarstvo uprave upravo one vlade koju manjinski predstavnici, na čelu s Pupovcem drže na okupu – oni čine saborsku većinu. Bez Pupovčeve podrške ne bi bilo ove vlade i ne bi bilo njenog “mišljenja”.

Zastupnik manjine ili samo profesionalni Srbin?

Zastupnik Pupovac, koji se tako rado voli pokazivati kao zaštitnik srpske manjine u Hrvatskoj, ovime jako dobro pokazuje svoj jad i dvoličnost. S jedne strane se brine za težak položaj srpske manjine, a s druge mu ne pada na pamet ulaziti u sukob s vladajućima, čak i kada se to tiče legalizacije Pavelićeva pozdrava.

Većini nas nacionalno opredjeljenje je stvar kulturološkog obrasca – ono smo kakvima se osjećamo, odnosno što su nam usadili roditelji. Na nacionalnu pripadnost obraćamo manje ili više pažnje, no svoju profesionalnu egzistenciju rješavamo izvan toga. No, ljudima poput Pupovca nacionalna pripadnost je profesija, zanimanje za novac, i to dobar novac. Njegovo ponašanje ovih dana- s jedne strane oštra osuda “ustaškog pozdrava”, kako sam kaže, a s druge strane držanje ljestvi vladajućoj koaliciji znači samo jedno. U pitanju je čovjek kojemu je nacionalnost profesija. A to je dno dna – bili profesionalni Hrvat ili Srbin.

Pupovac je stari igrač, zna on dobro što i kako misle birači. Srbi u gradovima ionako nisu njegovo primarno biračko tijelo, oni često i ne uzimaju poseban manjinski listić. Oni na selima, u rubnim krajevima Hrvatske, područjima koja su i slabije obrazovana neovisno o nacionalnoj strukturi – njegovi su glasači. Ti danas često stariji ljudi sa samo osnovnom školom neće povezivati složene političke igre i procese. Za njih će biti dovoljno da je njihov predstavnik protiv “Za dom spremni!”, makar vladu koja legalizira “Za dom spremni!” upravo Milorad Pupovac drži za- da ne spominjem što.

Podržavati vladajuće kojima se većina raspada bez tri srpska glasa znači biti vrlo cijenjen i vrlo utjecajan. Ugodan je to položaj, dobiven na račun srpske sirotinje koja će biti zadovoljna jer je njihov šef protiv “ustaškog pozdrava”, ali ne shvaća da je taj “ustaški pozdrav” u današnje vrijeme upravo posljedica toga što Pupovac i SDSS podržavaju ovu vladu. Svaki dan u kojem je budu dalje podržavali pokazivat će sve veće licemjerstvo i dvoličnost Milorada Pupovca i njegove stranke. Dok je tu vlast i dok su tu proračunski novci – može i “Za dom spremni!”. Tko zna, možda bi i za koju veću količinu novca, ako su već obrazi na tržištu, tolerirali i “mjerenje visine kukuruza” kakvo je svojevremeno prakticirao Anto Đapić.

Ostaci ostataka Savkine stranke

Potpredsjednik vlade koja je de facto legalizirala “Za dom spremni!” trenutno je prva osoba HNS-a, Predrag Štromar, koji je nakon dva mandata župana ostao bez dobro plaćenog posla u javnom sektoru, pa je stranku ugurao u koaliciju s HDZ-om, a sebe na mjesto potpredsjednika vlade za nešto nebitno. Predrag Štromar uredno je prije par dana rekao kako pozdrav “Za dom spremni” HNS-u nikako nije prihvatljiv.

HNS još uvijek nije povukao nedavno priopćenje stranke u kojem među ostalim stoji: “Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav “Za dom spremni” nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu “Sieg Heil” pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli svijet je osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme ni za koga.”

No, HNS-u je sasvim prihvatljivo biti u vladi koja je upravo taj pozdrav odlukom Ministarstva uprave legalizirala. Upravo u vladi u kojoj i sami imaju potpredsjednika. Fotelja je opet važnija od političkog principa. Jer oko principa se može dogovarati, mogu se politički principi i načela i pogaziti, ali kada se fotelja zauzme, onda nema van ni pod koju cijenu. Nije ni čudo da HNS nestaje, njihovo biračko tijelo ipak prepoznaje jeftinu i jadnu populističku politiku.

Politički ljigavci

HDZ radi što radi – opstaje na vlasti. Pregovara s kime god može, radi kompromise koje god može i to ne krije. To je HDZ. Znamo njihove metode, način i uspješnost vladanja. Ali kada se pojave ovakvi, kao što su danas SDSS i HNS, koji eto “ne bi”, koji eto “misle da ne bi trebalo”, ali uredno sjede u vladi i primaju plaće, voze se u službenim limuzinama i koriste sve ostale povlastice vlasti koju inače, eto, jako osuđuju i javno kritiziraju – pa to je stoput ljigavije od HDZ-a.

Pošteno bi bilo reći: “Bitni su nam položaj i novci!”. Nemoralno, ali pošteno. No, glumiti neke kritičare, glumiti “oporbu”, a istovremeno držati ovu i ovakvu vlast, a praviti se kao da to nije njihov posao – novo je dno hrvatske politike. Može li politika biti gora od one koju nudi HDZ? Može, evo današnji SDSS i HNS upravo su primjeri da može biti gora. Da može i niže. Da nema morala. Da nema principa. Da nema ideala. Da ima samo i isključivo: “Daj položaj i fotelju, ništa drugo nije bitno!”

Povijest će zapamtiti Pupovca i Štromara kao ljude koji su legalizaciji poklika “Za dom spremni!” držali ljestve primajući dobre plaće. Osim, naravno, ako u narednom tjednu ne razbiju koaliciju s HDZ-om. Ima li još netko naivan tko misli da će to napraviti?


Izvor: Index.hr

Facebook komentari