Kad već pokazuje interes za obrazovanje, neka se Hrvatska pobrine i za srpsku manjinu

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Zahtijevamo od Vlade da pridonese zaustavljanju pritiska na manjinsko obrazovanje srpske zajednice, naglašava Nebojša Manojlović, glavni tajnik Demokratskog saveza Srba.

Nebojša Manojlović, magistar politologije i glavni tajnik Demokratskog saveza Srba iskoristio je prepucavanje na relaciji Zagreb – Beograd o spornom poglavlju 26 u pregovorima o pristupanju Srbije EU, a koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, da skrene pozornost na slične poteškoće koje, kako tvrdi, ima srpska manjina u Hrvatskoj.

– Činjenica da Republika Hrvatska pokazuje izuzetan interes za obrazovanje hrvatske manjine u Republici Srbiji mogla bi značiti da su nositelji najviših državnih funkcija postali svjesni koliko je ispunjavanje standarda u manjinskom obrazovanju važno za očuvanje identiteta i kulture manjinskih zajednica. Nastavno, moglo bi se očekivati da će ovo svoje uvjerenje Hrvatska pokazati u praksi u odnosu na manjinsko obrazovanje Srba u Republici Hrvatskoj, kad već to nije učinila u procesu pridruživanja Europskoj uniji, a zbog toga je nitko nije blokirao – navodi Manojlović u priopćenju te dodaje:

– Izjava državnog tajnika Ministarstva obrazovanja o negativnom utjecaju djece s posebnim potrebama i nacionalnih manjina na rezultate PISA testova nekako baš i nije na tragu poštovanja manjinskih prava. Isto tako, predsjednica proglašavanjem subotičkih čokoladica neprijateljskima nikako nije od pomoći svojim sunarodnjacima u Subotici, možda zaposlenima u Pionirovoj tvornici konditorskih proizvoda.

Ono što posebno brine, navodi Manojlović, jest činjenica da politika uvjetovanja nikada nije pridonijela poboljšanju odnosa.

– Stoga zahtijevamo od naše vlade, ali i onih koji se smatraju predstavnicima srpskog naroda u toj vladi, da odbace takvu politiku i da pomognu Srbiji u pristupanju najvećem mirovnom projektu u povijesti Europe, što EU prije svega drugog i jest. Također zahtijevamo da naša vlada na tragu ove velike brige za obrazovanje i kulturu omogući provođenje hrvatskih zakona u pogledu registracije manjinskih škola na srpskom jeziku i pismu i pridonese zaustavljanju pritiska na manjinsko obrazovanje srpske zajednice. Isto tako da pomogne afirmaciju srpske kulture u Hrvatskoj jer jedan Simo Matavulj i Vladan Desnica zaslužuju da se o njima uči u hrvatskim školama, ako nigdje drugdje onda bar u njihovim rodnim gradovima Šibeniku i Zadru. Ipak je znanje nešto što se zlatom plaća u suvremenom svijetu, a ne političari, i to pogotovo ne oni koji vode politiku rješavanja problema u susjednim državama, a istovremeno prešućuju probleme u vlastitoj državi – zaključuje Manojlović.


Izvor: Vecernji.hr

Facebook komentari