Reakcija pripadnika srpske zajednice na devastaciju dvojezičnih ploča u Vrbovskom

jovica-radmanovic

Povodom nedavne i ponovne devastacije dvojezičnih ploča u Vrbovskom, Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije uputilo je pismo gradonačelniku Vrbovskog kojeg prenosimo u cijelosti:

“Vrbovsko je multikulturalno mjesto koje treba iskoristi svoje potencijale, kako kroz turizam tako i kroz razne druge sadržaje koji će omogućiti egzistenciju mladih ljudi nevezano o etničkoj pripadnosti. Ulaganje u mlade jedini je način ekonomskog, socijalnog i međuetničkog razvoja, a ulaganje u najmlađe je sama osnova razvoja svake zajednice. U sredinama kao što je Vrbovsko treba uzeti u obzir i očuvanje demografske strukture stanovništva koje je zajamčeno i Ustavnim zakonom.

Nedavno smo putem medija obaviješteni o ponovnom devastiranju dvojezičnih ploča u Vrbovskom. Osuđujemo ovakav čin netrpeljivosti i nekulture prema različitim i drugačijim. Ovim putem želimo izraziti svoju zabrinutost zbog pokušaja narušavanja dosadašnjih tolerantnih odnosa u kojima je Primorsko goranska županija, uz Istarsku, oduvijek prednjačila u odnosu na ostatak države. Pripadnici srpske zajednice, stanovnici Grada Vrbovskog, upoznali su nas s uvredljivim sadržajem s kojim ih se tretira kao građane drugog reda.

Zahtijevamo od Vas, jedinice lokalne samouprave, uklanjanje eufemističnog grafitnog natpisa “VRATIT ĆE SE HASANBEGOVIĆ S 1000 MOMAKA” koji se već neko vrijeme nalazi na zidu ispred srpskog pravoslavnog groblja u Vrbovskom. Nažalost, u navedenom grafitu se ne poziva na Hasanbegovića kao čovjeka koji ima učešće u Saboru, već na eufemistično izražavanje mržnje.
Nadamo se da ste i Vi svjesni situacije u kojoj se nalazimo te da ćete uskoro poduzeti sve radnje koje se od vas očekuju.”,

stoji u pismu gradonačelniku Vrbovskog kojeg potpisuje Jovica Radmanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.


radio-banovina.hr

Facebook komentari