SAOPŠTENJE – Povodom održanih izbora 2016.

jovica-profil-prosvjeta

Povodom održanih izbora želimo izraziti zahvalnost svim biračima koji su nam dali podršku te im poručiti da njihov glas nije uzaludan jer naše vrijeme sigurno tek dolazi.

Izborni rezultat na državnom nivou pokazao je konstantu u političkom životu Hrvatske, govoreći nam da je biračko tijelo većinski desno orijentirano te da lijeva opcija nema odgovor na ovaj izazov
Kada su u pitanju izbori za srpsku nacionalnu manjinu rezultat je pokazao da srpsko biračko tijelo i dalje većinski glasa na građanskoj listi ili uopće ne izlazi na izbore. Tri osvojena mandata srpske nacionalne manjine pripala su kandidatima ustaljene političke opcije zahvaljujući financijskoj moći, stranačkoj infrastrukturi te navikama starijeg dijela biračkog tijela. Posljedica je to kontrole i pritisaka nad ljudima i institucijama srpske zajednice na koju smo upozoravali.

Međutim, legitimitet izabranih zastupnika i dalje je vrlo mali jer su zastupnici izabrani sa podrškom manjom od 10 % ukupnog broja Srba.
Ovakav izborni ishod nažalost rezultirat će činjenicom da će promjene u politici srpske zajednice morati još malo da sačekaju. Nastavit će se politika nedosljednosti i pokušaja čuvanja vlastitih pozicija koaliranjem izabrane srpske političke opcije sa izbornim pobjednikom HDZ-om nebi li se osigurao novac za institucije koje kontrolira postojeća srpska politička opcija, a koje bi zapravo zapravo trebale biti centri pluralističkog izražavanja svih Srba u Hrvatskoj.

Demokratski savez Srba će sa mladim ljudima nastaviti mnogo intenzivnije raditi na osnivanju stranačkih organizacija u lokalnim sredinama i pripremati se za lokalne izbore na kojima ćemo sigurno ostvariti uspjeh naših kandidata.

Isto tako, budno ćemo motriti na sva dešavanja i na poteze izabranih srpskih predstavnika iz
reda konkurencije te upozoravati javnost i pokušati umanjiti štetu koju nanose srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

DEMOKRATSKI SAVEZ SRBA

Facebook komentari