‘Orepić nije do kraja rekao istinu, a Pupovac je stvorio monopol’

srdjan-milakovic
Foto: VL

Nekoliko dana nakon medijskog prepucavanja ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i zamjenika predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca oglasio se i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković.

Istaknuo je kako se ponovno isticanje u prvi plan broja Srba u Vukovaru koristi prije svega u dnevno-političke svrhe s ciljem prikupljanja pokojeg dodatnog glasa na predstojećim izborima.

– Problem je što je ministar čovjek koji je tu da provodi zakone, a ne da preispituje njihovu valjanost. Podsjećam da ministar ne može osigurati niti da se skinute dvojezične ploče vrate na pročelja zgrada gdje bi prema važećem zakonu trebale da stoje – rekao je Milaković.

Istaknuo je i kako Orepić nije rekao do kraja istinu, odnosno, da pitanje prebivališta nije proizvod manipulacije bilo koje nacionalne zajednice nego stvar neuređenosti i nefunkcioniranja države.

– Ove provjere ne odnose se samo na Srbe nego na sve stanovnike Vukovara. U Vukovaru je jedna trećina Srba, a 2/3 su građani hrvatske nacionalnosti i ostali. Logikom stvari, ako se posao na terenu obavlja kako treba, više će Hrvata i drugih biti kojima će biti odjavljeno prebivalište jer žive izvan Vukovara. Samim tim omjer broja stanovnika u gradu će ostati i dalje nepromijenjen – rekao je Milaković.

Iskazao je i nadu kako će MUP korektno provoditi Zakon i, kako je rekao, i evidencije brisati i one druge te da zakon neće biti provođen jednostrano i na štetu jedne zajednice.

– To bi bilo kršenje zakona i direktno bi se mijenjala nacionalna struktura – rekao je Milaković.

Osvrnuo se i na zamjenika predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca za kojega je rekao da ima veliki utjecaj kao i da je tu poziciju djelomično stekao i radi interesa hrvatske politike i većinskog naroda.

– Često njegova uloga nije u interesu i dobrobiti srpskoga naroda u Hrvatskoj. Stvorio je monopol koji se prožima kroz sve srpske institucije. Ne možemo zaboraviti niti njegovu ulogu kada su Srbi izgubili poziciju konstitutivnog naroda u Hrvatskoj – rekao je Milaković.

Izvor:Vecernji.hr

Facebook komentari