‘Policija ne želi reagirati na širenje mržnje’

celnistvo-dss-a

Demokratski savez Srba prozvao je u utorak policiju da izbjegava reagirati na širenje mržnje i međunacionalne netrpeljivosti čime se, kažu, krše odredbe Kaznenog zakona.

‘Širenje šovinističkog nacionalizma proizvodi strah među ljudima, ne samo Srbima, već i Hrvatima’, rekao je predsjednik stranke Jovica Radmanović, na konferenciji za novinare. Nedopustivim je ocijenio da država na događaje na proslavi obljetnice Oluje nije reagirala prekršajnim prijavama.

‘Policija mora provesti prekršajne postupke zbog elemenata širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer samo će tako skupine koje to rade organizirano imati manje hrabrosti da to ponove’, kazao je Radmanović. Uvjeren je kako policija ‘mekim’ reakcijama na takve pojave'”potiče slobodu izražavanja mržnje prema srpskoj zajednici’.

‘Kakav je to sustav čiji provoditelji bježe pred uniformiranom skupinom koja pjeva ustaške pjesme? Svako širenje mržnje mora se adekvatno sankcionirati jer ćemo imati nove mimohode i izljeve mržnje koji nisu potrebni hrvatskom društvu’, kazao je Radmanović.

Naglasio je kako DSS želi da Hrvatska poštuje osnovna načela EU i njezine demokratske stečevine i vrijednosti, kako bi osigurala bolji životni standard i socijalnu politiku te zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

‘U svim našim političkim ciljevima nema mjesta mržnji i na svaku mržnju ćemo reagirati jer, bez obzira na povijest, narod nije zaslužio da bude taoc ograničenosti ljudskog uma u iskrivljenom shvaćanju’, kazao je Radmanović. Srbima u Hrvatskoj je poručio da se ne boje, jer nisu sami. ‘Srpska zajednica ima novu generaciju koja će i ovakve probleme rješavati otvorenim dijalogom i nećemo dozvoliti da nas, stalno kad nekome odgovara, vraća u 40-te pa u 90-te. Prioritet nam je bolja budućnost’, kazao je.

Sve hrvatske građane pozvao je da se suprotstave širenju mržnje i podizanju tenzija. Političke stranke, u DSS-u, prozivaju za ‘politički cinizam’ jer, kako kažu, u službenim posjetima inozemstvu, posebno Izraelu, govore jedno, a u Hrvatskoj drugo. Posebno to zamjeraju predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović kojoj bi, uvjereni su, najlakše bilo promijeniti smjer rasprava o povijesnim temama, budući da kao predsjednica nije vezana uz stranačku politiku.

Izjavu predsjednice da neće prihvatiti da se operacija Oluja mjeri nehrvatskim i antihrvatskim mjerilima zamjenik predsjednika stranke Srđan Milakovićsmatra očekivanom. ‘Predsjednica očito nema hrabrosti povesti politku u nekom drugom smjeru, za što ima više prostora od političkih stranaka’, kazao je Milaković.

Izvor: m.tportal.hr

Facebook komentari